Likidasyon
Marj Oranı ≥ 100% olduğunda (yani marj + gerçekleşmemiş PnL ≤ sürdürme marjini), pozisyon likidasyonu tetiklenir.
Marj Oranı = Sürdürme Marjini / (Marj + gerçekleşmemiş PnL)
Marj ve gerçekleşmemiş PnL toplamına aşağıdaki metinde Marj Özsermayesi denir.
• Sürdürme Marjini: pozisyonu sürdürmek için gereken minimum Marj Özsermayesi (hesaplama formülü).
• Gerçekleşmemiş PnL: pozisyonun gerçekleşmemiş karı veya zararıdır, likidasyonun ana itici gücüdür ve İşaret Fiyatı kullanılarak hesaplanır.
• Gösterge Fiyatı: vadeli işlemler piyasa fiyatı ve büyük borsalardan spot fiyat kullanılarak hesaplanan vadeli işlemlerin adil fiyatıdır; bu fiyat manipülasyonu nedeniyle gereksiz likidasyonu önlemeye yardımcı olur.
İzole Marj Modunda, pozisyon Marj Özsermayesi, sürdürme marjini seviyesine düştüğünde likidasyon tetiklenir.
Çapraz Marj modunda, pozisyon vadeli hesap özsermayesi, İzole Marj Özsermayesi çıkarıldıktan sonra sürdürme marjini seviyesine düştüğünde likidasyon tetiklenir. Çapraz Marj modunda, bir kullanıcı uzun ve kısa pozisyonları aynı anda tutarsa, sadece her iki tarafın net pozisyonu likidasyonu tetikleyebilir; kilitli kısım etkilenmez.
Aynı işlem çiftinin hem uzun hem de kısa pozisyonlarını taşıyan bir kullanıcı, Çapraz Marj modunda ve marj gereksinimlerini karşılamıyorsa, uzun ve kısa pozisyonlar birbirini dengelemek üzere kapatılır. Bu işlem sonrasında marj gereksinimleri karşılanırsa, likidasyon sürecine girmeyeceksiniz.
Örneğin:
ETHUSDT fiyatı 1,000 U olduğunda, 100x kaldıraç kullanarak 10 USDT ile açılışını yaparsınız ve 1 ETH’lik uzun bir pozisyon açarsınız. Pozisyon değeri 1,000 U’dur. Bu noktada (ücretleri dikkate almadan):
• Marj = 10 USDT
• Sürdürme marjini = 5 USDT (hesaplama formülü)
Pozisyon, yaklaşık 5 USDT’lik gerçekleşmemiş zararı tolere edebilir ve marj özsermayesi, sürdürme marjinine yakın olacaktır (veya marj oranı yaklaşık %100 olur), bu da likidasyonu tetiklemek üzere olduğunuz anlamına gelir.
Farklı marj ve kaldıraç kullanarak pozisyon açıldığında, pozisyonun tolere edebileceği zarar miktarı değişir. Pozisyon değeri aynı kaldığı sürece, sürdürme marjini de aynı kalacaktır:
• 100x kaldıraçla 10 USDT kullanılarak: hacimsel değer 1000 USDT, sürdürme marjini 5 USDT ve pozisyon en fazla yaklaşık 5 USDT zararı tolere edebilir.
• 10x kaldıraçla 100 USDT kullanılarak: hacimsel değer 1000 USDT, sürdürme marjini 5 USDT ve pozisyon en fazla yaklaşık 95 USDT zararı tolere edebilir.
• 5x kaldıraçla 200 USDT kullanılarak: hacimsel değer 1000 USDT, sürdürme marjini 5 USDT ve pozisyon en fazla yaklaşık 195 USDT zararı tolere edebilir.
Likidasyon Ücreti
Marj Oranı %100’e yaklaştıkça, pozisyon likidasyona yaklaşır. Likidasyon ücreti (işlem ücretinden daha yüksek) nedeniyle, likidasyon gerçekleşmeden önce pozisyonu kendiniz kapatmanız önerilir.
Likidasyon Ücreti = Likidasyonla kapatılan pozisyon değeri * İşlem çiftinin likidasyon ücreti oranı
Örneğin:
BTCUSDT işlem çiftinde 20,000 USDT değerinde uzun bir pozisyonunuz var ve Marj Oranı %100’e yakın, bu da pozisyonun yakında likidasyona uğrayabileceğini gösterir.
• Eğer likidasyon gerçekleşmeden önce piyasa fiyatından pozisyonunuzu gönüllü olarak kapatırsanız, işlem ücreti oranı en fazla %0.05 ve işlem ücreti 20,000 * %0.05 = 10 USDT’yi geçmez.
• Eğer pozisyonu gönüllü olarak kapatmazsanız ve pozisyon tamamen likidasyona uğrarsa, likidasyon ücreti oranı %1.75 ve size 20,000 * %1.75 = 350 USDT ücreti alınır.
Görüldüğü gibi, likidasyon ücreti işlem ücretinden çok daha yüksektir. Pozisyon riskinizi sıkı bir şekilde kontrol etmeniz, pozisyonu gönüllü olarak kapatmanız ve likidasyondan kaçınmaya çalışmanız önerilir.
Likidasyon ücreti oranı: Piyasalar → Vadeli İşlemler → BTCUSDT → Bilgi → Kaldıraç & Marj → Likidasyon Ücreti Oranı.
İşlem ücreti oranı: Hesap → Ayarlar → Hesap → VIP Seviyesi.
Liq. Fiyatı (Likidasyon Fiyatı)
Likidasyonu değerlendirmek için Liq. Fiyatına da göz atabilirsiniz. Gösterge Fiyatı ile Liq. Fiyatı arasındaki yakınlık, pozisyonun likidasyona yaklaştığını gösterir.
Finansman ücretlerinin değişimi, pozisyonların açılması veya kapatılması, varlıkların transferi ve marjın artırılması veya azaltılması, Tahmini Liq. Fiyatının değişmesine neden olabilir; lütfen dikkat edin.
Marj Çağrısı (Marj Oranı ≥ 80%) ve Likidasyonu (Marj Oranı ≥ 100%) mobil uygulama bildirimleri, mesaj merkezi, e-posta ve SMS yoluyla size bildirilecektir. Bu bildirim, bir risk uyarısı olarak hizmet verir ve zamanında teslimatı garanti edemeyiz. Hizmeti kullanımınız sırasında bazı durumlarda (ağ sıkışıklığı veya zayıf ağ ortamı nedeniyle) bildirim alamayabilir veya geç bildirim alabilirsiniz. Pionex, bildirimleri gönderme hakkını saklı tutar, ancak bu konuda yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Likidasyon Süreci
Sürdürme marjini oranı ≥ 100% olduğunda, likidasyon tetiklenecektir.
Pozisyonun hacimsel değer seviyesi ikinci seviye veya daha yüksekse, sürdürme marjini oranını düşürmeye ve pozisyonun tamamen likidasyonunu önlemeye yönelik kısmi likidasyon denenecektir.
Pozisyonun hacimsel değer seviyesini, sözleşme bilgilerindeki “Kaldıraç & Marj” sayfasında görüntüleyebilirsiniz;
İzole Marj Modunda
Eğer pozisyonun hacimsel değer seviyesi ikinci seviye veya daha yüksekse:
1. Kısmi likidasyon denemesi: Sistem, kapanış emirlerinden oluşan bir grup gönderir ve emirlerin toplam değeri, “marj oranı < %100” elde edilmek için kapatılması gereken pozisyon miktarıdır. Eğer bu işlem sonrasında marj oranı < %100 ise, likidasyon durur.
2. Eğer marj oranı hala ≥ %100 ise, pozisyon mevcut gösterge fiyatında likidasyon motoru tarafından devralınacak ve işlem çiftinin tüm sözleşme emirleri iptal edilecektir.
Eğer pozisyonun hacimsel değer seviyesi birinci seviyede ise:
• Pozisyon, zorunlu likidasyon motoru tarafından mevcut gösterge fiyatında devralınacak ve işlemçiftinin tüm sözleşme emirleri iptal edilecektir.
Çapraz Marj Modunda
Öncelikle, aynı işlem çiftinin emirlerini iptal ederek veya pozisyonları kapatıp marj oranını düşürme denemesi yapılır:
1. Marjı serbest bırakmak için tüm sözleşme emirleri iptal edilir. Eğer marj oranı < %100 ise, likidasyon durur.
2. Aynı işlem çiftinin uzun ve kısa pozisyonları birbirini dengelemek üzere kapatılır. Eğer marj oranı < %100 ise, zorunlu likidasyon durur.
3. Eğer marj oranı hala ≥ %100 ise, kısmi likidasyon denemesi yapılır.
Eğer ikinci seviye veya daha yüksek bir hacimsel değer seviyesine sahip pozisyonlar varsa:
1. Kısmi likidasyon denemesi yapılır, pozisyonlar hacimsel değer seviyesine göre yüksekten düşüğe doğru sıralanır ve daha yüksek hacimsel değer seviyelerine sahip pozisyonları kapatmada öncelik verilir: sistem bir grup kapanış emri gönderir ve emirlerin toplam değeri, “marj oranı < %100” elde edilmek için kapatılması gereken pozisyon miktarıdır. Eğer bu işlem sonrasında marj oranı < %100 ise, likidasyon durur.
2. Eğer marj oranı hala ≥ %100 ise, tüm pozisyonlar mevcut gösterge fiyatında likidasyon motoru tarafından devralınır.
Eğer pozisyonun hacimsel değer seviyesi birinci seviyede ise:
• Tüm pozisyonlar mevcut gösterge fiyatında zorunlu likidasyon motoru tarafından devralınır.
Sigorta Fonu
Hesap pozisyonları işaret fiyatında devralındıktan sonra, kalan fonlar negatif ise yani rakibin karını ödeyemiyorsanız, Sigorta Fonu bu kaybı telafi eder; böylece rakip tüm karlarını alabilir ve kalan fonlarınızı 0’a geri döndürebilir.
Sigorta Fonunun kaynakları şunlardır:
1. Pionex tarafından sağlanan başlangıç fonları.
2. Tüm likidasyon ücretleri.
Açıklama: Bu makaledeki rakamlar güncel olmayabilir ve önceden bildirilmeden değiştirilebilir.