Trailing Stop’a Giriş

Trailing Stop’a (Takip Eden Zarar Durdur) Giriş

Trailing Stop’a Giriş

“Takip Eden Zarar Durdur”, fiyat hareketlerine dayalı bir zarar durdurma stratejisidir. Fiyat yükseldikçe veya düştükçe karınızı sabitlemenize ve daha büyük kazançları yakalamanıza yardımcı olur. Fiyat yönü değiştiğinde (“düzeltme” olarak da adlandırılır, uzun (long) pozisyonunuz varsa fiyat düşer veya kısa (short) pozisyonunuz varsa fiyat yükselir) ve belli bir fiyat mesafesi veya oranıyla geri çekilirse, Takip Eden Zarar Durdur, pozisyonunuzu kapatacaktır. Fiyat mesafesi veya oranı sizin tarafından belirlenir.

Aşağıda, Takip Eden Zarar Durdur’un nasıl çalıştığını açıklamak için iki örnek üzerinden ilerleyeceğiz.

Nasıl Çalışır

Örnek 1: Uzun Pozisyon İçin Fiyat Mesafesiyle Takip Eden Zarar Durdurma Ayarlama

Bir trader, BTCUSDT sürekli vadeli işlemlerde ortalama pozisyon fiyatı 28,000 USDT olan 1 BTC’lik uzun bir pozisyon taşıdığını varsayalım. Son fiyat 30,000 USDT’ye ulaştığında, trader 1,000 USDT’lik bir geri çekilme mesafesiyle bir Takip Eden Zarar Durdur ayarlar.

Bu, minimum durma fiyatınızın:

Takip Eden Zarar Durdur ayarlandığında son fiyat – Geri çekilme mesafesi = 30,000 – 1,000 = 29,000 USDT olduğu anlamına gelir.

Bu fiyatta durursanız, beklenen karınız şöyle olur:

(Durma fiyatı – Ortalama pozisyon fiyatı) * Pozisyon büyüklüğü = (29,000 – 28,000) * 1 = 1,000 USDT

Bu, Takip Eden Zarar Durdur özelliği tarafından kilitlenen karı temsil eder. Sonrasında, eğer son fiyat 30.000 USDT’nin üzerine çıkmaya devam ederse, zarar durdurma seviyesi da daha büyük kazançları yakalamak için artmaya devam edecektir. Son fiyat en az 1.000 USDT düştüğünde, Takip Eden Zarar Durdur, pozisyonunuzu piyasa fiyatında kapatacak ve başarılı bir şekilde kar elde edecektir.

Aşağıdaki şekildeki piyasa hareketini bir örnek olarak alalım. Mavi çizgi son fiyatı, turuncu kesikli çizgi, Takip Eden Zarar Durdur fiyatını temsil eder:

1. İlk olarak, son fiyat 30.000 USDT’den 31.000 USDT’ye yükseldiğinde, Takip Eden Zarar Durdur fiyatı da aynı şekilde yukarı taşınır ve son fiyat ile arasında 1.000 USDT’lik fiyat farkını korur.

2. Son fiyat düşmeye başladığında, Takip Eden Zarar Durdur fiyatı değişmeyi durdurur ve 30.000 USDT’de sabitlenir. Son fiyat 1.000 USDT geri çekildiğinde, pozisyon kapatılır.

3. Ancak, son fiyat en fazla 500 USDT geri çekildi ve tekrar yükseldi. Yeniden yükselirken ve önceki 31.000 USDT’lik yüksek seviyeye ulaşmadan önce, Takip Eden Zarar Durdur fiyatı değişmez çünkü en yüksek son fiyat üzerinden belirlenmiştir.

4. Sonrasında, son fiyat 32.000 USDT’ye yükseldikçe, Takip Eden Zarar Durdur fiyatı da yükselerek traderin daha fazla kar elde etmesine yardımcı olur.

5. Son fiyat nihayet 32.000 USDT’den 31.000 USDT’ye düştüğünde, 1.000 USDT geri çekilerek, Takip Eden Zarar Durdur tetiklenir ve pozisyon piyasa fiyatında kapatılır. Son kar: (Durdurma fiyatı – Ortalama pozisyon fiyatı) * Pozisyon büyüklüğü = (31.000 – 28.000) * 1 = 3.000 USDT olur.

Yukarıda açıklanan piyasa hareketinde, Takip Eden Zarar Durdur traderin kilitlemeyi başardığı 1.000 USDT’nin üzerine ek olarak 2.000 USDT daha fazla kar elde etmesine yardımcı oldu.

Örnek 2: Kısa Pozisyon İçin Takip Eden Zarar Durdur Ayarlama

Bir işlemci, BTCUSDT kalıcı vadeli işlemlerinde 1 BTC’lik kısa bir pozisyon tutuyor ve ortalama pozisyon fiyatı 34,500 USDT. Son fiyat 30,000 USDT’ye ulaştığında, işlemci %10 geri çekilme oranıyla bir Takip Eden Zarar Durdur ayarlar.

Bu, maksimum durma fiyatınızın şu şekilde hesaplanacağı anlamına gelir:

Takip Eden Zarar Durdur ayarlanırken son fiyat * (1 + Geri çekilme oranı) = 30,000 * (1 + 10%) = 33,000 USDT

Bu fiyatta durakladığınızda, beklenen karınız şöyle olur:

(Ortalama pozisyon fiyatı – Durma fiyatı) * Pozisyon büyüklüğü = (34,500 – 33,000) * 1 = 1,500 USDT

Bu, Takip Eden Zarar Durdur tarafından kilitlenen karı temsil eder. Sonrasında, eğer son fiyat 30,000 USDT’den düşmeye devam ederse, durma fiyatı da daha büyük kazançları yakalamak için azalmaya devam eder. Son fiyat en az %10 artarsa, Takip Eden Zarar Durdur pozisyonunuzu piyasa fiyatında kapatır ve başarılı bir şekilde kar elde edersiniz.

Aşağıdaki şekildeki piyasa hareketini örnek olarak kullanalım. Mavi katı çizgi son fiyatı temsil ederken turuncu kesikli çizgi Takip Eden Zarar Durdur fiyatını temsil eder:

  1.  Başlangıçta, son fiyat 30.000 USDT’den 27.000 USDT’ye düştüğünde, Takip Eden Zarar Durdur fiyatı da sürekli olarak aşağı yönlü hareket eder ve son fiyat ile arasındaki %10 fiyat fark oranını korur.
  2. Son fiyat yükselmeye başladığında, Takip Eden Zarar Durdur fiyatı değişmeyi durdurur ve 29.700 USDT’de sabitlenir. Son fiyat %10 geri çekildiğinde pozisyon kapatılır.
  3. Ancak, son fiyat sadece en fazla 5.6% (28.500 – 27.000) / 27.000 kadar geri çekildi, ardından tekrar düştü. Düşerken ve önceki 27.000 USDT’lik düşük seviyeye ulaşmadan önce, Takip Eden Zarar Durdur fiyatı değişmez çünkü en düşük son fiyata dayanmaktadır.
  4. Sonrasında, son fiyat 24.000 USDT’ye düşmeye devam ettikçe, Takip Eden Zarar Durdur fiyatı da aşağı yönlü hareket ederek traderin daha fazla kar elde etmesine yardımcı olur.
  5. Son fiyat nihayet 24.000 USDT’den 26.400 USDT’ye yükseldiğinde, %10 geri çekilerek Takip Eden Zarar Durdur tetiklenir ve pozisyon market fiyatından kapatılır. Son kar şu şekildedir: (Ortalama pozisyon fiyatı – Durdurma fiyatı) * Pozisyon büyüklüğü = (34.500 – 26.400) * 1 = 8.100 USDT.

Yukarıda anlatılan piyasa hareketinde, Takip Eden Zarar Durdur, 1.500 USDT’yi korumanın ötesine geçerek traderin ekstra 6.600 USDT kar elde etmesini sağladı.

Aktivasyon Fiyatı

Takip Eden Zarar Durdur stratejinizi, son fiyatın beklediğiniz yöne belirli bir seviyeye ulaştığında uygulamak isteyebilirsiniz. Örneğin, uzun pozisyon alıyorsanız, Takip Eden Zarar Durdur’u sadece son fiyat belirli bir noktaya yükseldiğinde ayarlamak isteyebilirsiniz. Pionex, bu stratejiyi kullanabilmeniz için “Aktivasyon Fiyatı” özelliğini sunmaktadır.

Takip Eden Zarar Durdurma için bir aktivasyon fiyatı belirleyebilirsiniz. Böylece, Takip Eden Zarar Durdur, son fiyat aktivasyon fiyatına ulaştığında otomatik olarak ayarlanacaktır.

Aşağıda, Pionex’te Aktivasyon Fiyatını nasıl kullanabileceğinizi açıklayacağız.

Not: Uzun pozisyonlar için, aktivasyon fiyatı mevcut son fiyattan daha yüksek olmalıdır. Kısa pozisyonlar için ise aktivasyon fiyatı mevcut son fiyattan daha düşük olmalıdır. Eğer bir aktivasyon fiyatı belirlemezseniz, Takip Eden Zarar Durdur hemen ayarlanır.

Nasıl Ayarlanır

Bir traderin, BTCPUSD sürekli vadeli işlem sözleşmesinde uzun pozisyonu olduğunu varsayalım. Mevcut son fiyat 29,350 PUSD. Trader, son fiyat 30,000 PUSD’ye ulaştığında, sonrasında 500 PUSD düşüşle çalışan Takip Eden Zarar Durdur ayarlamak istiyor.

Bu işlemi gerçekleştirmek için, uygulamada aşağıdaki adımları izleyin:

1. Pozisyon panelindeki Takip Eden Zarar Durdur butonuna dokunun.

2. “Mesafe” seçeneğini seçin ve geri çekilmeyi 500 PUSD olarak belirleyin.

3. Aktivasyon fiyatını 30,000 PUSD olarak ayarlayın.

4. Onay butonuna dokunun.

A screenshot of a phone

Description automatically generated
A screenshot of a phone

Description automatically generated

Ayarlandıktan sonra, pozisyon takip eden zarar durdur bilgisini görüntüleyecektir. Soldaki gri sayı aktivasyon fiyatını gösterirken, sağdaki sayı geri çekilme fiyat uzaklığını ifade eder:

A screenshot of a computer

Description automatically generated

En son fiyat 30.000 PUSD’ye ulaştığında, takip eden durdurma etkinleştirilir ve soldaki sayı siyaha dönerek mevcut durdurma fiyatını gösterir:

A close up of a number

Description automatically generated

Tüm mevcut Takip Eden Zarar Durdur emirlerini açık emirler listesinin altında görüntüleyebilirsiniz:

Şu anda web sürümünde yalnızca mevcut Takip Eden Zarar Durdur emirlerini görüntüleyebilir, değiştirebilir ve iptal edebilirsiniz. Takip Eden Zarar Durdur ekleme özelliği geliştirme aşamasındadır.