Yeni Başlayanlar İçin TP:SL Kılavuzu (Kar Al ve Zararı Durdur)

Yeni Başlayanlar İçin TP/SL Kılavuzu (Kar Al ve Zararı Durdur)

Eğer zaten TP/SL nedir ve nasıl yardımcı olabileceğini biliyorsanız, gelişmiş özellikleri öğrenmek için daha kapsamlı olan bu girişi okuyabilirsiniz: “TP/SL Tanıtımı“.

Daha önce aşağıdaki senaryolarla karşılaştınız mı:

  1. Belirli bir vadeli işlem sözleşmesine uzun pozisyon açtıktan sonra, piyasa hızla tersine döner ve fiyat düşmeye devam eder, bu da zararın büyümesine neden olur. Fiyatın yükselmesini beklemek istersiniz ancak bu gerçekleşmez. Sonunda pozisyonu kapatmayı seçmek ve büyük kayıpları kabullenmek zorunda kalırsınız.
  2. Belirli bir vadeli işlem sözleşmesine uzun pozisyon açtıktan sonra, fiyat sürekli yükselir. Ancak piyasaya aşırı iyimser bakıyorsunuz, fiyatın devam edeceğini düşünerek pozisyonunuzu zamanında kapatmıyorsunuz. Bir süre sonra fiyat hızla düşer ve kar fırsatını kaçırırsınız.
  3. Belirli bir vadeli işlem sözleşmesine uzun pozisyon aldıktan sonra, diğer uğraşlarınız nedeniyle pozisyonu takip edemezsiniz. Kontrol etmeye zamanınız olduğunda, pozisyonun likidite olduğunu ve yüksek bir likidite ücreti alındığını görürsünüz.

Endişelenmeyin, Pionex sizlere bu sorunları çözmek için “TP/SL (Kar Al ve Zararı Durdur)” sunar.

TP/SL Nedir

TP/SL, kar almanıza ve zararı durdurmaya yardımcı olan bir araçtır. Pionex vadeli işlemlerde kullanıcılar genellikle kar koruması için TP (Kar Al) ve zararı sınırlamak için SL (Zararı Durdur) kullanır. Kullanırken, TP ve SL emrinin tetikleme fiyatını ayarlamanız gerekmektedir. Mevcut fiyat, tetikleme fiyatına ulaştığında, sistem pozisyonunuzu zamanında kar almak veya zararı durdurmak için bir piyasa emri ile kapatır.

Şimdi TP/SL’nin yukarıdaki sorunları nasıl çözmenize yardımcı olabileceğini görelim.

TP/SL Sorunları Nasıl Çözer

Uzun pozisyon açtığınız vadeli işlemin, BTCUSDT sürekli vadeli işlem olduğunu ve mevcut fiyatın 30,000 USDT olduğunu varsayalım.

  1. Uzun pozisyon açtıktan sonra, büyük kayıpları önlemek için SL’yi 29,000 USDT tetikleme fiyatıyla ayarlarsınız. Bu şekilde, fiyat 29,000 USDT’nin altına düştüğünde sistem pozisyonunuzu hemen kapatır, sürekli fiyat düşüşü nedeniyle oluşacak büyük kayıplardan kaçınırsınız.
  2. Uzun pozisyon açtıktan sonra, karları kaçırmamak için TP’yi 31,000 USDT tetikleme fiyatıyla ayarlarsınız. Bu şekilde, fiyat 31.000 USDT veya üstüne çıktığında, sistem pozisyonunuzu hemen kapatacak ve sonra piyasa tersine dönüşünün neden olduğu karı kaçırmanızı önleyecektir.
  3. Uzun pozisyon açtıktan sonra, pozisyonun likidite olmasını önlemek için, tahmini likidite fiyatından (28,000 USDT) daha yüksek bir tetikleme fiyatıyla (örneğin 28,500 USDT) SL ayarlarsınız. Bu şekilde, likidite fiyatına ulaşmadan önce sistem pozisyonunuzu otomatik olarak kapatır ve likidite riskini azaltırsınız.

Pozisyonu kapatmak için alınan işlem ücreti, likidite ücretinden çok daha düşüktür. Bu vadeli işlemlerin likidite ücret oranı yazının yazıldığı tarihte %1.15, ve işlem ücret oranı %0.05’i geçmez. Eğer 1 BTC’lik bir vadeli işlem pozisyonuna sahipseniz:

Likidite ücreti yaklaşık olarak: Tahmini likidite fiyatı * Pozisyon büyüklüğü * Likidite ücret oranı = 28,000 * 1 * %1.15 = 322 USDT

İşlem ücreti yaklaşık olarak: Ortalama kapanış fiyatı * Pozisyon büyüklüğü * İşlem ücret oranı = 28,500 * 1 * %0.05 = 14.25 USDT

Görüldüğü gibi, bir SL ayarlayarak işlem ücretinden 22.5 kat daha büyük olan likidite ücretinden başarıyla korunmuş olursunuz!

Kimse kripto para piyasasında ne olacağını bilemez. TP/SL, bilinmeyen risklerden kaçınmanıza ve her pozisyonun beklenen kar ve zararını daha iyi kontrol etmenize yardımcı olabilir.

Şimdi, bunları Pionex’te nasıl yapabileceğimize bir göz atalım.

Not: SL emirleri likiditeyi kesin olarak önleyemez. Likidite fiyatı değişirse veya piyasa büyük ölçüde dalgalanırsa, SL emri başarısız olabilir.

Web üzerinde TP/SL Nasıl Ayarlanır

Bir BTCUSDT sürekli vadeli işlem pozisyonuna sahip olduğunuzu varsayalım, mevcut fiyat 26,163 USDT ve bir TP’yi 30,000 USDT ve bir SL’yi 26,000 USDT olarak ayarlamak istiyorsunuz. İşlem süreci aşağıdaki gibidir:

A screenshot of a computer

Description automatically generated

TP/SL Nasıl Ayarlanır – Mobil Uygulama Üzerinde

Bir BTCUSDT sürekli vadeli işlem pozisyonuna sahip olduğunuzu varsayalım, mevcut fiyat 26,163 USDT ve bir TP’yi 30,000 USDT ve bir SL’yi 25,000 USDT olarak ayarlamak istiyorsunuz. İşlem süreci aşağıdaki gibidir:
A screenshot of a phone

Description automatically generatedA screenshot of a phone

Description automatically generated

Sonuç

TP/SL, riski azaltmanın mükemmel bir yoludur. Piyasa trendlerini başarılı bir şekilde tahmin ettiğinizde, TP emirleri karınızı korumanıza yardımcı olur. Ve piyasa trendleri pozisyonlarınıza zıt hareket ettiğinde, SL emirleri kayıpları sınırlamanıza yardımcı olabilir. Bu nedenle, TP/SL gelecekteki işlemleriniz için ücretsiz bir sigorta olarak düşünülebilir.

Açık pozisyonlarınız olmasa bile, uygun zamanlarda TP/SL emirleri otomatik olarak yürütüleceği için diğer işleri yaparken güvende olabilirsiniz.

Pionex’in vadeli demo işlemlerinde sıfır riskle gerçek zamanlı tradei deneyimleyebilirsiniz. Demo işlmelerde, işlem becerilerinizi geliştirmek için demo fonlarını kullanarak farklı risk seviyelerini deneyimleyebilirsiniz. TP/SL’yi nasıl ayarlayacağınızı tamamen anladıktan sonra, gerçek zamanlı işlem için Pionex’in gerçek vadeli işlem piyasasına geçebilirsiniz.