TP/SL için “Son Fiyat” veya “Gösterge Fiyatı” Nasıl Seçilir?

TP/SL için “Son Fiyat” veya “Gösterge Fiyatı” Nasıl Seçilir?

Aşağıda, bu iki tür fiyat arasındaki farkları, bunların karşılık gelen kullanım senaryolarını ve pozisyon risklerini daha iyi yönetmenize yardımcı olacak belirli kurulum yöntemlerini açıklayacağız!

Pionex vadeli işlem sözleşmeleri, esnek emirler elde etmek ve farklı işlem stratejisi ihtiyaçlarını karşılamak için TP/SL emirlerini ayarlarken farklı tetikleme fiyatı türlerini seçmeyi destekler. Bir emir verirken veya bir pozisyon açıkken TP/SL emirleri kurarken, tetikleme fiyatı türü olarak “Son Fiyat” veya “Gösterge Fiyatı”nı seçebilirsiniz. Ancak, farklı tetikleme fiyatı türlerinin farklı etkileri olacaktır.

1. “Son Fiyat” ve “Gösterge Fiyatı” Nedir?

Son Fiyat (aynı zamanda “En Son Piyasa Fiyatı” olarak da bilinir), sözleşmenin en son işlem fiyatını ifade eder. Geleneksel vadeli işlem sözleşmeleri genellikle pozisyonları işaretlemek için “Son Fiyatı” kullanır. Ancak, piyasa fiyatları kötü niyetli manipülasyon veya likidite eksikliği nedeniyle anormal dalgalanmalar yaşayabilir.

Bu tür durumların önüne geçmek için, Pionex vadeli işlemler, sözleşmeyi işaretlemek için makul bir fiyatı (en son işlem fiyatı yerine) kullanan “Gösterge Fiyatı”nı sunar. Ayrıca, makul gösterge fiyatı spot endeks fiyatı ve sözleşmenin alış ve satış fiyatlarına dayalı olarak hesaplanır ve yalnızca likidasyon fiyatını ve gerçekleşmemiş PnL’yi etkiler.

Örneğin, Pionex vadeli işlem Web sitesinde:

2. Uygulanabilir Senaryolar ve Avantajlar ve Dezavantajlar

1) Tetikleme Fiyatı Olarak “Son Fiyatı” Kullanma

• Avantajlar: Bu yöntem, TP/SL emirlerinin tetikleme fiyatını nihai işlem fiyatına daha yakın hale getirebilir.

Dezavantajlar: Likidasyon “Son Fiyat” yerine “Gösterge Fiyatı” tarafından tetiklendiğinden, “Son Fiyat” zararı durdurma fiyatına dokunmadan önce “Gösterge Fiyatı” likidasyonu tetikleyebilir. Özellikle belirlenen zararı durdurma fiyatı likidasyon fiyatına yakın olduğunda, daha büyük bir etki olacaktır.
Örneğin: Kullanıcı A’nın, açılış fiyatı 28.000 USDT, likidasyon fiyatı 25.970 USDT ve mevcut BTC fiyatı 27.000 USDT olan “BTCUSDT Sürekli ” paritesinde uzun bir pozisyonu vardır.

A, BTC fiyatının daha da düşeceğinden endişe ediyor ve “Son Fiyat” kullanarak 26,000 USDT tetikleme fiyatıyla stop-loss ayarlamayı tercih ediyor. Ancak piyasa oynaklığıyla karşılaşıldığında, “Gösterge Fiyatı” önce likidasyonu tetikliyor, ancak “Son Fiyat” temelli stop-loss emri henüz tetiklenmediği için pozisyon önce likide ediliyor ve stop-loss etkili olmuyor.

2) “Gösterge Fiyatı”nı Tetikleme Fiyatı Olarak Kullanma

Avantajlar: “Gösterge Fiyatı”nı TP/SL emirleri kurmak için kullanmak, stop-loss fiyatı ayarlanmış olsa bile likidasyon riskini azaltabilir.

Dezavantajlar: Emirin gerçekleştirilmesi için kullanılan fiyat “Son Fiyat”dır. “Gösterge Fiyatı” tarafından tetiklenen bir TP/SL kurarak, “Gösterge Fiyatı” ile “Son Fiyat” arasında bir fiyat farkı olabilir, bu da stop-loss emrinin nihai gerçekleşme fiyatı ile beklenen işlem fiyatı arasında bir farka neden olabilir.

3) Uygulanabilir Senaryolar

Bu nedenle, “Son Fiyat” ve “Gösterge Fiyatı” kendi avantajları ve dezavantajlarına sahiptir. Kullanıcıların kendi ihtiyaçlarına göre tetikleme türünü seçmeleri önerilir:

1. Gerçek tetikleme fiyatının beklenen işlem fiyatına daha yakın olmasını istiyorsanız, “Kar Al” emirleri için tetikleme türü olarak “Son Fiyat”ı seçmeniz önerilir. Bu aynı zamanda daha hızlı emir gerçekleştirmeyi kolaylaştırabilir ve piyasadaki her değişikliği yakalamanıza yardımcı olabilir.

2. Likidasyon fiyatına çok yakın bir stop-loss fiyatı belirlememeniz önerilir. “Gösterge Fiyatı”nı tetikleme türü olarak kullanmak, stop-loss fiyatı ayarlanmış olsa bile likidasyon riskini azaltabilir.

3. Bir emir verirken TP/SL emirlerini kurmanız önerilir; bu sadece işlem yapmayı kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda bir emir verirken ani fiyat dalgalanmalarının riskini de azaltır.

3. “Son Fiyat” ve “Gösterge Fiyatı” Arasında Nasıl Geçiş Yapılır?

İster uygulamada ister web sayfasında, bir emir verirken veya bir pozisyon tutarken TP/SL emirleri için tetikleyici fiyat türünü ayarlayabilirsiniz:

Mobil Uygulama

Web