Piyasa Yapıcı (Maker) ve Piyasa Alıcı (Taker) Nedir?

Piyasa Yapıcı (Maker) ve Piyasa Alıcı (Taker) Nedir?

Piyasa Yapıcı ve Piyasa Alıcı

Piyasa, yapıcı ve alıcı emirlerden oluşur:

• Piyasa Yapıcı (Maker): İşleme alınmayı bekler durumda sipariş defterine yerleştirilen emirler.

Piyasa Alıcı (Taker): Sipariş defterindeki emirlerle hemen aktif olarak işleme alınan emirler.

Piyasa yapıcı emirler, sipariş defterindeki emir sayısını artırırken, piyasa yapıcı emirler azaltır. Başka bir deyişle, piyasa yapıcı emirler piyasaya likidite sağlar ve diğer yatırımcıların varlıkları hemen satın almak veya satmak için daha fazla fırsata sahip olmasını sağlar.

Bu nedenle, maker komisyonları genellikle daha düşüktür. Komisyon oranınızı buradan kontrol edebilirsiniz.

Market/Limit Emirleri ile Maker/Taker Emirleri Arasındaki İlişki

Market emirleri her zaman piyasa alıcı emirleridir çünkü hemen işleme alınırlar.

Limit emirleri daha karmaşıktır. Emrin pasif kısmı piyasa yapıcı emir iken, aktif kısmı piyasa alıcı emridir. Eğer alış fiyatı en iyi satış fiyatından düşükse veya satış fiyatı en iyi alış fiyatından yüksekse, bu pasif bir işlemi ifade eder. Aksi takdirde, aktif bir işlemi ifade eder. İşte bu sipariş defterinden bazı örnekler:

• Emrin Tamamı Piyasa Yapıcı Limit Emri: 1 ETH’yi 1840.4 fiyatından almak. Çünkü alış fiyatı en düşük satış fiyatı olan 1840.5’ten düşük, emir işleme alınmasını pasif olarak bekleyecektir. Bu nedenle, tüm emir bir piyasa yapıcı emridir.

• Emrin Tamamı Piyasa Alıcı Limit Emri: 5 ETH’yi 1840.5 fiyatından almak. Alış fiyatı en iyi satış fiyatı olan 1840.5’e eşit olduğu ve emir anında mevcut satış miktarına karşı işleme alınabildiği için, tüm emir bir piyasa alıcı emridir.

• Kısmi Yapıcı ve Kısmi Alıcı Limit Emri: 10 ETH’yi 1840.5 fiyatından almak. İlk olarak, emir 5.58 ETH için en iyi satış fiyatı olan 1840.5’te aktif olarak işleme alınacaktır. Emrin geri kalanı olan 4.42 ETH, en iyi satış fiyatı şu anda 1840.6 olduğu için 1840.5 fiyatında pasif olarak işleme alınmasını bekleyecektir.

Siparişinizin Bir Piyasa Yapıcı Emri Olmasını Nasıl Sağlarsınız

Siparişinizin bir Piyasa Yapıcı emir olmasını sağlamak için şu koşulları izleyin:

• Limit Emri seçin.

• Limit Emri fiyatını mevcut piyasa fiyatından daha düşük bir fiyata ayarlayın:

 Alım yapılıyorsa: en iyi satış fiyatından daha düşük.

 Satış yapılıyorsa: en iyi alış fiyatından daha yüksek.

• “Gönder” seçeneğini seçin. Sistem, siparişin bir Piyasa Yapıcı emri olarak tam olarak işleme alınamayacağını tespit ederse, sipariş verilmeyecektir.

Neden Limit Emrim, Fiyatı Bir Piyasa Yapıcı Emri Olarak Girmek İçin Uygun Olmasına Rağmen, Piyasa Alıcı Emri Haline Geliyor?

İşlem girilmeden önce piyasa dalgalanabilir, bu da Limit Emri’nin fiyatının hemen bir piyasa alıcı emri olarak işleme alınmasına neden olabilir. Bu nedenle, Limit Emirleri kullanmak siparişinizin bir Piyasa Yapıcı emri olacağını garanti etmez. Siparişinizin yürütülmeden önce sipariş defterine girilmesini sağlamak istiyorsanız, siparişinizi verirken “Sadece Gönder” seçeneğini seçin.