Gösterge Fiyatı

Gösterge Fiyatı

Gösterge fiyatı, vadeli işlem sözleşmelerinin tahmini gerçek değerini ifade eder. Piyasa oynaklığı dönemlerinde gereksiz likidasyonları önlemek için varlığın adil değerini dikkate alır. Sürekli vadeli işlem sözleşmeleri, gösterge fiyatını likidasyonlar için tetikleme koşulu olarak kullanır.

Gösterge fiyatı, son fiyattan farklıdır. Bir sözleşmenin son fiyatı, en son işlem fiyatını ifade eder, yani en son işlem son fiyatı belirler. Bunu anlamak için yardımcı olabilecek bir benzetme: gösterge fiyatı, ülke genelinde bir litre benzinin ortalama fiyatı gibidir, son fiyat ise ikametiniz yakınındaki belirli bir benzin istasyonunda bir litre başına ödediğiniz fiyattır.

Gösterge Fiyatının Hesaplanması

Endex fiyatı, gösterge fiyatının önemli bir bileşenidir. Bu, temel varlığın büyük spot borsalardaki ağırlıklı ortalamasıdır. Son fiyatın aksine, endeks fiyatı, varlığın Pionex, Binance, Bitfinex, Gate.io, OKX, Coinbase, Huobi ve MEXC gibi çeşitli borsalardaki fiyatlarına referans verir.

Gösterge Fiyatı = Endeks Fiyatı + Baz Hareketli Ortalaması

• Baz = (En İyi Alış Fiyatı + En İyi Satış Fiyatı) / 2 – Endeks Fiyatı (her 5 saniyede bir örnekleme yapılır, örnekleme başarısız olursa veriyi yok sayar)

• Baz Hareketli Ortalaması = Önceki 5 dakikada geçerli ve uygun bazların aritmetik ortalaması

En iyi alış fiyatı ve en iyi satış fiyatı sırasıyla alıcılar ve satıcılar tarafından sunulan en iyi fiyatlardır: